Пасивна къща НЕ Благодаря ви!

Малко е хладно в къщата? Собственици на пасивни къщи: Няма проблем, просто си облечете пуловер. Жените не са ли по-чувствителни към студа? Да, моята носи три пуловера един върху друг.  Лекция на 6 февруари 2020 19:30 в Ункен


Кликнете тук за информация за лекцията

  Пасивна къща НЕ Благодаря ви!


Още в моя бюлетин от 2 септември 2018 написах Пасивна къща НЕ ви благодаря!

Май 2019 г., започнах тази дълбоко притеснителна дискусия в един форум за пасивни къщи: производството на енергия е отхвърлено, пестенето на енергия е единственото блажено нещо, което може да се направи.

В събота ми се случи така, че бях в пасивна къща в продължение на 6 часа. Като гост първото нещо, което правиш, е да си събуеш обувките. Но подът беше студен. Така че първото нещо, което направих, беше да изровя една скиорска шапка от раницата си и да я сложа на краката си. Все още беше твърде студено, така че Буда седна. След известно време мускулите на краката ми вече не можеха да се справят с тази позиция, затова помолих домакина да ми позволи да си обуя обувките. Такива дебели лунни ботуши наистина са обувки, подходящи за пасивни къщи.

Развива се диалог с пасивния собственик на къщата: "Не е ли малко хладно в къщата? Това не е проблем, просто си слагате пуловер. Жените не са ли по-чувствителни към студа? Да, моята носи три пуловера един върху друг. Между другото, в Залцбург енергийният сертификат за старчески домове трябва да се изчислява при 25°. Не може да е толкова горещо! Баща ми предпочиташе 28° стайна температура през последните си години. Такъв човек не би могъл да живее тук!

Между другото, не само скоростомерите имат отклонения, но и термометрите: този показваше приемливи 22°, докато моят инфрачервен термометър показваше само 19,5°.

  Отоплителна система в пасивна къща


Въздухът се засмуква и се адаптира към температурата на пода на повече от 30 м в тръба, положена в пода. След това идва кръстосаният топлообменник, където отработеният въздух предава топлината на подавания въздух. След това от отработения въздух се извлича допълнителна топлина чрез термопомпа. Той се използва за допълнително загряване на подавания въздух или за подготовка на гореща вода.

Ефективността на въздушната термопомпа зависи от количеството въздух, което се засмуква през изпарителя. Вентилаторът на малка въздушна термопомпа с диаметър 50 cm може да произвежда 6000 m³ на час при скорост 15 km/h. Това е 25 пъти повече от това, което преминава през вентилационната система на пасивна къща. Това е 25 пъти повече от това, което преминава през вентилационната система на такава пасивна къща. Отоплителната система на пасивната къща трябва да се справи с това много ограничено количество въздух. Ако от въздуха не може да се извлече достатъчно топлина, се използва директно електрическо отопление. Резервоарът за топла вода има нагревателен елемент, а в каналите за подаване на въздух има електрически нагревателни намотки. Засмукващата тръба е с диаметър 160 mm, така че през нея не може да се засмуче толкова много въздух.

  Диаметрално противоположна продуктова философия


Може би купувачът на версията XL предпочита стайна температура от 27°, разполага с двоен гараж с площ от 40 кв.м и му хрумва спонтанната идея 2 дни преди Нова година да отпразнува новогодишната нощ с парти край басейна.

След това, в допълнение към другите потребители, трябва да се доставят 12 m³ вода от 5° до 32°. Един ден в интернет със сигурност ще има видеоклипове за такива действия.

Това се казва в PDF документа за топлинните системи на къщата GEMINI от следващо поколение. Собственикът на къща от следващото поколение GEMINI трябва да може да се похвали подобаващо пред съседите: "Трябва да чистите сняг? Моята алея има подово отопление!"

  Глобалният просперитет е необходим за възстановяването на планетата


Всички сценарии, при които е достатъчно емисиите да се сведат до нула, стават все по-невероятни.
Размразяването на вечната замръзналост и изпускането на метан хидрат представляват огромна потенциална заплаха за развитието на климата. Малко намаление няма да е достатъчно. Дори 100 % по-малко емисии на CO2 може да се окаже твърде малко. Достатъчно би трябвало да бъде 200% по-малко, т.е. никакви по-нататъшни човешки емисии на CO2 плюс активно намаляване чрез филтриране и крекинг. Но това филтриране на CO2 от атмосферата и разцепване на C и O е огромно усилие, с което може да се справи само богато човечество с индустриална база, базирана изцяло на възобновяема енергия. Затова спестяването, ограничаващо отказа, е животозастрашаващо за човечеството. Продължаването на проекта от следващо поколение GEMINI е нова задача за Асоциацията за популяризиране на инфинитизма. Дружеството ще бъде създадено по-късно. Асоциацията може да има и ще има дял в дружеството. Подкрепящите членове на сдружението ще имат привилегии при учредяването на дружеството. Това все още се уточнява през следващите седмици, но подкрепата в тази трудна начална фаза определено трябва да се отплати.
          Пасивна къща НЕ Благодаря ви!: Малко е хладно в къщата? Собственици на пасивни къщи: Няма проблем, просто си облечете пуловер. Жените не са ли https://2020.pege.org/01-26/bulgarian.htm