Pasivna hiša NE Hvala!

Je v hiši nekoliko hladno? Lastniki pasivnih hiš: Ni problema, samo oblecite pulover. Ali niso ženske bolj občutljive na mraz? Da, moja nosi tri puloverje enega na drugem.  Predavanje 6. februar 2020 19:30 v Unkenu


Kliknite tukaj za informacije o predavanju

  Pasivna hiša NE Hvala!


Že v mojem novičniku z dne 2. septembra 2018 sem napisal Pasivna hiša NE Hvala!

Maja 2019, začel sem to globoko zaskrbljujočo razpravo na forumu o pasivnih hišah: pridobivanje energije je zavrnjeno, varčevanje z energijo je edina blažena stvar, ki jo lahko naredimo.

V soboto se mi je zgodilo, da sem bil 6 ur v pasivni hiši. Kot gost si najprej sezuješ čevlje. Toda tla so bila mrzla. Zato sem najprej iz nahrbtnika izbrskal smučarsko kapo in si jo nataknil na noge. Še vedno je bilo premrzlo, zato je Buda sedel. Čez nekaj časa moje mišice nog niso več zdržale tega položaja, zato sem prosil gostitelja, naj mi dovoli, da si obujem čevlje. Tako debeli lunini čevlji so res čevlji, primerni za pasivne hiše.

Razvil se je dialog s pasivnim lastnikom hiše: "Ali ni v hiši nekoliko hladno? To ni problem, samo obleci si pulover. Ali niso ženske bolj občutljive na mraz? Da, moja nosi tri puloverje enega na drugem. Mimogrede, v Salzburgu je treba energetsko izkaznico za domove za starejše izračunati pri 25°. Ne more biti tako vroče! Moj oče je imel v zadnjih letih raje sobno temperaturo 28°. Takšna oseba ne bi mogla živeti tukaj!

Mimogrede, pristranski niso samo merilniki hitrosti, ampak tudi termometri: ta je dajal vtis sprejemljivih 22°, medtem ko je moj infrardeči termometer pokazal le 19,5°.

  Ogrevalni sistem v pasivni hiši


Zrak se vpihuje in prilagaja temperaturi tal na razdalji več kot 30 m v cevi, položeni v tla. Nato sledi izmenjevalnik toplote s križnim nasprotnim tokom, kjer izpušni zrak prenaša toploto na dovodni zrak. Iz odpadnega zraka se nato s pomočjo toplotne črpalke pridobiva dodatna toplota. Ta se uporablja za dodatno ogrevanje dovodnega zraka ali pripravo tople vode.

Delovanje zračne toplotne črpalke je odvisno od količine zraka, ki se vsrka skozi uparjalnik. Ventilator majhne zračne toplotne črpalke s premerom 50 cm lahko pri hitrosti 15 km/h proizvede 6 000 m³ na uro. To je 25-krat več, kot se pretoči skozi prezračevalni sistem pasivne hiše. To je 25-krat več, kot se pretoči skozi prezračevalni sistem takšne pasivne hiše. Ogrevalni sistem pasivne hiše mora upravljati s to zelo omejeno količino zraka. Če iz zraka ni mogoče pridobiti dovolj toplote, se uporabi neposredno električno ogrevanje. Rezervoar za toplo vodo ima grelni element, v kanalih za dovod zraka pa so električne grelne tuljave. Premer dovodne cevi je 160 mm, zato skozi njo ni mogoče vsesati toliko zraka.

  Diametralno nasprotna filozofija izdelkov


Morda ima kupec različice XL raje sobno temperaturo 27°, ogrevano dvojno garažo s površino 40 m² in dva dni pred silvestrovanjem spontano zamisel, da bi silvestrovo praznoval z zabavo ob bazenu.

Potem je treba poleg drugih porabnikov 12 m³ vode spraviti s 5° na 32°. Nekega dne se bodo na internetu zagotovo pojavili videoposnetki o takšnih akcijah.

To piše v dokumentu PDF za toplotne sisteme hiše naslednje generacije GEMINI. Lastnik hiše GEMINI naslednje generacije se mora znati ustrezno pohvaliti pred sosedi: "Morate odmetavati sneg? Moj dovoz ima talno ogrevanje!"

  Za obnovo planeta je potrebna globalna blaginja


Vsi scenariji, po katerih bi bilo dovolj zmanjšati emisije na nič, postajajo vse manj verjetni.
Taljenje permafrosta in izpuščanje hidrata metana predstavljata ogromno potencialno grožnjo za razvoj podnebja. Malo zmanjšanje ne bo dovolj. Celo 100 % manjše emisije CO2 bi lahko bile še vedno premajhne. 200 % manj, tj. nič nadaljnjih človeških emisij CO2 plus aktivno zmanjševanje s filtriranjem in krekiranjem, bi moralo zadostovati. Toda to filtriranje CO2 iz ozračja in cepljenje na C in O je ogromen napor, ki ga lahko opravi le bogato človeštvo z industrijsko bazo, ki v celoti temelji na obnovljivih virih energije. Zato je varčevanje, ki omejuje odrekanje, za človeštvo življenjsko nevarno. Nadaljevanje projekta naslednje generacije GEMINI je nova naloga za Društvo za promocijo informatike. Podjetje bo ustanovljeno kasneje. Združenje lahko ima in bo imelo delež v podjetju. Podporni člani združenja bodo imeli privilegije pri ustanavljanju podjetja. To se bo v prihodnjih tednih še vedno urejalo, vendar bi se morala podpora v tej težki začetni fazi vsekakor obrestovati.
          Pasivna hiša NE Hvala!: Je v hiši nekoliko hladno? Lastniki pasivnih hiš: Ni problema, samo oblecite pulover. Ali niso ženske bolj občutljive na mraz? Da, moja nosi tri puloverje enega na drugem. https://2020.pege.org/01-26/slovenian.htm