Passivhus NEJ Tack!

Är det lite kyligt i huset? Passiva husägare: Inga problem, det är bara att ta på sig en tröja. Är inte kvinnor mer känsliga för kyla? Jo, min har tre tröjor på sig.  Föreläsning den 6 februari 2020 19:30 i Unken


Klicka här för information om föreläsningen

  Passivhus NEJ Tack!


Redan i mitt nyhetsbrev av den 2 september 2018 skrev jag Passivhus NO Tack!

I maj 2019 startade jag den här djupt smärtsamma diskussionen i ett passivhusforum: energiproduktion förkastas, energibesparing är det enda lyckliga att göra.

I lördags hände det att jag var i ett passivt hus i sex timmar. Det första man gör som gäst är att ta av sig skorna. Men golvet var kallt. Så det första jag gjorde var att gräva fram en skidmössa ur min ryggsäck och sätta den på fötterna. Fortfarande för kallt, så Buddha sitter i sittande ställning. Efter ett tag kunde mina benmuskler inte längre klara av denna ställning, så jag bad min värd att låta mig ta på mig mina skor. Sådana här tjocka månstövlar är verkligen skor som lämpar sig för passivhus.

En dialog utvecklades med den passiva husägaren: "Är det inte lite kyligt i huset? Det är inget problem, det är bara att ta på sig en tröja. Är inte kvinnor mer känsliga för kyla? Jo, min bär tre tröjor ovanpå varandra. I Salzburg måste förresten energicertifikatet för äldreboenden beräknas med 25°. Så varmt kan det inte vara! Min far föredrog 28° rumstemperatur under sina sista år. En sådan person skulle inte kunna bo här!

Det är förresten inte bara hastighetsmätare som har en bias, utan även termometrar: den här gav intryck av acceptabla 22°, medan min infraröda termometer bara visade 19,5°.

  Värmesystemet i ett passivhus


Luften sugs in och anpassas till golvets temperatur på över 30 meter i ett rör som läggs i golvet. Därefter kommer kors- och motströmsvärmeväxlaren, där frånluften överför värmen till tilluften. Ytterligare värme utvinns sedan ur frånluften via en värmepump. Detta används för att värma tilluften ytterligare eller för att förbereda varmvattnet.

En luftvärmepumps prestanda beror på hur mycket luft som sugs genom förångaren. En fläkt på en liten luftvärmepump med en diameter på 50 cm kan producera 6 000 m³ per timme vid 15 km/h. Det är 25 gånger mer än vad som strömmar genom ventilationssystemet i ett passivhus. Det är 25 gånger mer än vad som strömmar genom ventilationssystemet i ett sådant passivhus. Värmesystemet i ett passivhus måste klara sig med denna mycket begränsade luftmängd. Om inte tillräckligt med värme kan utvinnas ur luften används direkt elvärme. Varmvattenbehållaren har ett värmeelement och det finns elektriska värmeslingor i tilluftskanalerna. Insugningsröret har en diameter på 160 mm, så du kan inte suga så mycket luft genom det.

  Diametralt motsatt produktfilosofi


Kanske föredrar köparen av en XL-version 27° rumstemperatur, har ett 40 m² stort uppvärmt dubbelgarage och kommer på den spontana idén att fira nyårsafton med ett poolparty två dagar före nyårsafton.

Utöver de övriga konsumenterna måste 12 m³ vatten föras från 5° till 32°. Det kommer säkert att finnas videor om sådana åtgärder på Internet en dag.

Så här står det i PDF-filen för värmesystemen i GEMINI nästa generations hus. Ägaren till ett GEMINI-hus av nästa generation bör kunna visa upp sig ordentligt för grannarna: "Måste du skotta snö? Min uppfart har golvvärme!"

  Globalt välstånd behövs för att återställa planeten


Alla scenarier där det räcker att minska utsläppen till noll blir alltmer osannolika.
Tining av permafrost och utgasning av metanhydrater utgör ett enormt potentiellt hot mot klimatutvecklingen. Det räcker inte med en liten minskning. Även 100 procent mindre koldioxidutsläpp kan fortfarande vara för lite. 200 procent mindre, dvs. inga ytterligare koldioxidutsläpp från människan plus en aktiv minskning genom filtrering och krackning, bör vara tillräckligt. Men denna filtrering av koldioxid från atmosfären och uppdelning i C och O är en enorm ansträngning som endast en rik mänsklighet med en industriell bas som helt och hållet bygger på förnybar energi kan klara av. Därför är besparingar begränsande begränsande avstående livshotande för mänskligheten. Att föra GEMINI-projektet framåt är en ny uppgift för Association for the Promotion of Infintism. Ett företag kommer att bildas senare. Föreningen kan och kommer att ha en andel i företaget. Stödjande medlemmar i föreningen kommer att ha privilegier vid bildandet av företaget. Detta är fortfarande under utarbetande under de kommande veckorna, men stöd i denna svåra inledande fas bör definitivt löna sig.
          Passivhus NEJ Tack!: Är det lite kyligt i huset? Passiva husägare: Inga problem, det är bara att ta på sig en tröja. Är inte kvinnor mer känsliga för kyla? Jo, min har tre tröjor på sig. https://2020.pege.org/01-26/swedish.htm