Ενεργειακή μετάβαση Οδηγός κόστους

Πώς θα έμοιαζε μια ενεργειακή μετάβαση όπου οικονομικά ισχυρές ομάδες συμφερόντων ασκούν πιέσεις για την αύξηση του κόστους προς το δικό τους συμφέρον; Η Γερμανία έχει την απάντηση!  Διάλεξη στις 6 Φεβρουαρίου 19:30 στο Unken


Η ομιλία μου ανακοινώθηκε επιπλέον από ένα άρθρο στην εφημερίδα Salzburger Nachrichten. Ήρθαν 36 άτομα, πράγμα αρκετά καλό για μια κοινότητα με 1799 κατοίκους. Σύντομα θα υπάρξει ένα βίντεο με την ομιλία.

Κάντε κλικ εδώ για πληροφορίες σχετικά με τη διάλεξη

  Η άσκηση πίεσης ως παράγοντας κόστους


Πώς θα έμοιαζε μια ενεργειακή μετάβαση όπου οικονομικά ισχυρές ομάδες συμφερόντων ασκούν πιέσεις για την αύξηση του κόστους προς το δικό τους συμφέρον; Η Γερμανία έχει την απάντηση! Εδώ και δεκαετίες προσπαθώ να προπαγανδίσω μια ενεργειακή μετάβαση με βελτιστοποιημένο κόστος- εδώ και δεκαετίες έχω τρομοκρατηθεί ξανά και ξανά από τις "μελέτες" και την εφαρμογή τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή τη δήλωση:

Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδυάσουμε την υδροηλεκτρική ενέργεια στη Σκανδιναβία και τις χώρες των Άλπεων με την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά στη Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα στιγμιότυπο αυτού του γεγονότος ένα θυελλώδες κυριακάτικο απόγευμα:
  • Νορβηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Σουηδία μέσω 7,6 GW πυρηνικής ενέργειας χωρίς CO2
  • Η Φινλανδία χρειάζεται 0,8 GW ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα παρά την πολλή αιολική ενέργεια
  • Αυστρία συμπληρώνει με 1 GW ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο
Θα δείτε διαφορετικές τιμές όταν διαβάζετε το ενημερωτικό δελτίο. Αλλά τι θα μείνει εκεί μετά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Το 2015, άσκησα κριτική σε ένα υποβρύχιο καλώδιο για αυτό. Σε εκείνο το άρθρο έκανα μια πρόβλεψη τιμής για το 2020: 300 ευρώ ανά kWh αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές αγοράς μου στο έργο GEMINI next Generation επιτρέπουν ακόμη και μια τιμή λιανικής πώλησης λίγο κάτω από αυτή.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2019, άσκησα κριτική σε μια μελέτη με τραγελαφικά χαμηλή επέκταση αποθήκευσης. Όλα ακολουθούν ένα ομοιόμορφο μοτίβο άσκησης πίεσης: η Γερμανία μπορεί να κατασκευάσει γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι μπαταρίες. Για παράδειγμα, να πουλήσει την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια στο εξωτερικό σε τιμές ντάμπινγκ ή ακόμη και σε αρνητικές τιμές.

  Η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια αμείβεται πάντα με τον ίδιο τρόπο


Ανεξάρτητα από το αν η ηλεκτρική ενέργεια διαπραγματεύεται στο EEX στα 8 λεπτά ή στα ΜΙΝΟΥΣ 20 λεπτά, η αμοιβή του EEG είναι πάντα η ίδια. Καμία προσέγγιση για την παροχή κινήτρων στους διαχειριστές φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε να διοχετεύουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο σύμφωνα με τη ζήτηση. Γιατί; Επειδή αυτό παρέχει περαιτέρω επιχειρήματα για την επέκταση του δικτύου.

Στη συνέχεια, μπορούν να κατασκευαστούν ακριβές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να πωλείται η ηλεκτρική ενέργεια στο εξωτερικό σε τιμές ντάμπινγκ το μεσημέρι.

  Ουδέτερος από τα έσοδα φόρος CO2 αντί για αντιστάθμιση EEG


Το ζητάω εδώ και χρόνια, και τώρα το ζητάει και το αφεντικό της VW, ο Herbert Diess: περισσότεροι φόροι CO2 για την τόνωση της γερμανικής οικονομίας.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια διαπραγματεύεται τότε με 2 λεπτά το μεσημέρι και 12 λεπτά τις πρώτες βραδινές ώρες, θα δούμε την απαραίτητη επέκταση της αποθήκευσης.

  Η νέα κατευθυντήρια γραμμή


Η διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Αυτό πρέπει να αντικαταστήσει την παλιά ιδέα "πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, όποιο κι αν είναι το κόστος". Το παθητικό σπίτι είναι η τέλεια έκφραση της παλιάς φιλοσοφίας "Πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, όποιο κι αν είναι το κόστος".

  Παγκόσμια ευημερία απαραίτητη για την αποκατάσταση του πλανήτη


Όλα τα σενάρια στα οποία αρκεί να μηδενιστούν οι εκπομπές γίνονται όλο και πιο απίθανα. Η απόψυξη του μόνιμου πάγου και η εκτόνωση του υδρίτη μεθανίου αποτελούν τεράστια δυνητική απειλή για την ανάπτυξη του κλίματος. Μια μικρή μείωση δεν θα είναι αρκετή. Ακόμη και 100% λιγότερες εκπομπές CO2 θα μπορούσαν να είναι ακόμη πολύ λίγες. 200% λιγότερο, δηλαδή καμία περαιτέρω ανθρώπινη εκπομπή CO2 συν ενεργή μείωση μέσω φιλτραρίσματος και πυρόλυσης, θα πρέπει να είναι αρκετή. Αλλά αυτό το φιλτράρισμα του CO2 από την ατμόσφαιρα και η διάσπαση σε C και O είναι μια τεράστια προσπάθεια που μόνο μια πλούσια ανθρωπότητα με βιομηχανική βάση που βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να διαχειριστεί. Επομένως, η εξοικονόμηση που περιορίζει την παραίτηση είναι απειλητική για τη ζωή της ανθρωπότητας. Η προώθηση του έργου GEMINI επόμενης γενιάς αποτελεί ένα νέο έργο για την Ένωση για την Προώθηση του Πληροφοριασμού. Μια εταιρεία θα συσταθεί αργότερα. Ο σύλλογος μπορεί και θα έχει συμμετοχή στην εταιρεία. Τα υποστηρικτικά μέλη της ένωσης θα έχουν προνόμια στη σύσταση της εταιρείας. Το θέμα αυτό θα διευθετηθεί ακόμη τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη αρχική φάση θα πρέπει σίγουρα να αποδώσει καρπούς.
          Ενεργειακή μετάβαση Οδηγός κόστους: Πώς θα έμοιαζε μια ενεργειακή μετάβαση όπου οικονομικά ισχυρές ομάδες συμφερόντων ασκούν πιέσεις για https://2020.pege.org/02-09/greek.htm